kinderen regenboogvlagen voor PAARS-dag

Leekracht Wouter Synquintyn van de werkgroep diversiteit: “Tijdens onze momenten samen op school kan iedereen zichzelf zijn”

Secundaire school Ursulinen in Mechelen zet zich in voor PAARS, een campagne die zich richt op LGBT+ en jezelf zijn. De school richtte een werkgroep diversiteit op en organiseerde op 17 mei verschillende activiteiten op de speelplaats. 

Door Danté Fernandez

Enkele jaren geleden hebben leerlingen, ouders en leerkrachten samen de werkgroep diversiteit opgericht op hun school Ursulinen in Mechelen. Naast racisme, discriminatie en cultuur werken ze ook rond LGBT+. Op maandelijkse basis komen ze samen om evenementen voor te bereiden, een babbeltje te doen of de nodige veranderingen in de school aan te kaarten.

Win frietjes met een paarse klasfoto

Naar aanleiding van de PAARS-dag, organiseren ze heel wat activiteiten om LGBT+ in de spotlight te zetten. “Onze leerlingen kiezen muziek voor tijdens de pauzes, we maken zeefdrukken, we verkopen cakejes en we organiseren wedstrijden. Wie de leukste PAARS-klasfoto trekt, trakteren we zelfs op frietjes tijdens de middagpauze”, aldus leerkracht Wouter Synquintyn die de werkgroep leidt.

Naast de activiteiten is de school ook helemaal in het paars versierd. “Er hangt een grote regenboogvlag en de ramen zijn beschilderd”, vertelt Wouter enthousiast. “De leerlingen zijn zelf met deze ideeën op de proppen gekomen en kunnen zo hun creativiteit de vrije loop laten. We hebben samen beslist hoe we dit zouden aanpakken: op een ludieke speelse manier.”

Een veilige plek voor iedereen

“Er zit natuurlijk veel meer achter dan gewoon samen een regenboog schilderen”, gaat Wouter verder. “Niet enkel LGBT+-leden, maar ook sympathisanten en mensen die de campagne een warm hart toedragen, krijgen de kans om hun schouders samen onder een project te zetten. En dat allemaal op een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en in elkaar misschien vertrouwenspersonen vinden.”

Het einde van het schooljaar nadert, maar de werkgroep wil toch nog werken rond de gaypride die in Antwerpen plaatsvindt. “We proberen thema’s als deze zoveel mogelijk in de lessen te integreren doorheen het schooljaar, maar de werkgroep diversiteit zorgt er net voor dat je niet per se verplicht bent om te praten over LGBT+. We willen de kinderen het signaal geven dat als er vragen zijn of ze info nodig hebben ze bij ons terecht kunnen. Daarnaast bieden we een veilige plek aan. Sommigen kunnen niet overal zichzelf zijn, maar op die momenten samen wél.”

Comments are closed.