foto opiniestuk

Het probleem ‘vermoeidheid’

“Ik doe niet mee aan acties rond LGBT+ want ik vind dat er gewoon genormaliseerd moet worden. Door aandacht erop te vestigen gaat het probleem juist hetzelfde blijven.” Dit is een uitspraak waarvan mijn ogen zo ver naar achter rollen dat ze in een nieuwe dimensie terechtkomen. 

 Waarom zijn evenementen zoals ‘Pride’, dagen zoals ‘idahot’ en campagnes zoals ‘Paars’ nodig? Omdat er nog steeds te weinig tolerantie en te veel onwetendheid is. Dat is nu eenmaal zo. Als je iets wilt normaliseren, kan je niet anders dan er eerst aandacht op te vestigen. Zo ook bij gelijkheid in bedrijven bijvoorbeeld. Men streeft naar de acceptatie van vrouwen als CEO, en om dat te bereiken moet men eerst de focus leggen op het probleem, dan voor de clean cut 50/50 verdeling gaan tot iedereen het gewend is en er geen drama meer wordt gemaakt.  

Waarom is Paars belangrijk? Omdat nog steeds te veel mensen niet geloven dat biseksualiteit bestaat, omdat homofobie het leven heeft gekost van David en nog zoveel anderen, omdat tijdens ‘idahot’ een aantal jongeren het nodig vonden om iemand in elkaar te slaan en omdat “homo” voor velen nog steeds een scheldwoord is. Wie niet actief meewerkt aan de acceptatie of weigert steun te uiten aan LGBT+, staat aan de kant van de homofoob, de bifoob en de transfoob. 

“Maar al dat woke-gedoe is wel vermoeiend”, dat is correct. Rekening houden met alles en iedereen kost meer moeite, maar als je grootste probleem ‘vermoeidheid’ is, dan heb je veel geluk. 

Door Martha Van den Eede

Comments are closed.