Gilles Van Bouwel

“Ik had nooit de behoefte om de gayscene op te zoeken”

Presentator Gilles (33) zie je niet op een praalwagen

Gilles Van Bouwel, presentator en programmamaker bij Woestijnvis, laat zijn identiteit niet bepalen door zijn geaardheid. ‘Homo zijn is voor mij even normaal als blauwe ogen hebben.’

“Ik ben vrij laat uit de kast gekomen, waardoor ik niet veel ‘homo vrienden’ heb. Ik had mijn vaste vriendengroep en had niet de behoefte om de gayscene op te zoeken. Ik heb mijn seksualiteit nooit gebruikt om mijn identiteit te bepalen. Ik snap dat jongeren die nog zoekende zijn dit wel vaak een rol laten spelen, maar dat vind ik ergens jammer. Homo zijn is gewoon een aspect, maar het bepaalt je identiteit niet. Ik zou het afschuwelijk vinden moesten mijn vrienden ‘Homo’ in een beschrijving van mij vermelden. Dat is voor mij even nietszeggend over wie ik ben als het feit dat ik blauwe ogen heb.

Het is wel heel belangrijk dat er een community is om het thema levendig te houden. Het is goed dat we collectief samen aan iemands deur staan te rammelen om mensen wakker te schudden. Er zijn al enorme stappen gezet, maar toch liep ik met mijn ex niet hand in hand over straat. Het is een soort automatisme dat ik dat niet doe en ik vind het echt jammer dat ik er zelf onbewust bij stilsta. Ik ben gelukkig relatief gespaard gebleven van homohaat. Hier en daar krijg ik haatmails, maar als ik naar het profiel ga kijken en zie wat voor dommeriken dat zijn, weet ik dat ik het kan relativeren. 

Er werken in de media relatief veel mensen van de LGBT+-community, zeker bij mij op het werk. Dus ik denk dat het op dat vlak vrij goed zit. Ik werk mee aan de slimste mens ter wereld en wij letten er elk jaar heel hard op om een zo gevarieerd mogelijke kandidaatselectie te doen. Het is belangrijk om iedereen een platform te geven. Ik vind het belangrijk dat homo’s ook hetero’s kunnen spelen en trans mannen ook mannenrollen kunnen spelen. Dat is misschien een stap waar we nu nog niet zijn, maar ik denk wel dat de beweging is ingezet, omdat we met onze neus in de juiste richting staan.”

Door Lisa Debeuckelaer

Comments are closed.