Pauline_Antje-Charter

Brusselse Pride Club stelt nieuwe diversiteitsregels voor

Veel scholen kunnen een voorbeeld nemen aan de Pride Club van de internationale Europaschool in Brussel. President Emma en founding member Maximilian doen samen met de andere leden van de Pride Club er alles aan om hun school zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. In een charter lijsten ze allerlei regels op om inclusiviteit op hun school te bevorderen. Hier zijn enkele regels die je misschien ook in jouw school kan laten doorvoeren. Spreek je directie aan!

Voornaam(woorden)

Elke trans- of niet-binaire persoon krijgt de mogelijkheid hun voornaam en/of voornaamwoord te kiezen of wijzigen.

Genderneutrale taal

Leerkrachten worden aangemoedigd om in dagelijkse conversaties ook genderneutrale termen te hanteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen “Heb je een lief?” in plaats van “Heb je een vriendje/vriendinnetje?”

Outing

In het schoolreglement komt een expliciete regel tegen “outing”. Dat wil zeggen dat het verboden wordt om iemands genderidentiteit en/of seksuele geaardheid te onthullen tegen diens wil.

Genderidentiteit

Voor trans of niet-binaire personen moet er een protocol opgesteld worden waarin hun keuzes worden aangegeven met betrekking tot de bekendmaking van hun genderidentiteit.

(kleed)kamers

Scholen moeten toestaan dat trans of niet-binaire studenten een eigen kleedkamer kunnen kiezen of een eigen kleedkamer krijgen. Op een schoolreis met overnachting moeten ze ook hun eigen kamer kunnen kiezen. Daarnaast worden er niet-genderspecifieke toiletten voorzien.

Leerstof

Genderidentiteit en seksuele geaardheid moeten aan bod komen in de wetenschapsvakken. Daarnaast is het bespreken van genderidentiteit en seksuele geaardheid ook belangrijk in alle andere vakken, zodat er een dialoog over die onderwerpen kan bestaan. Om die gesprekken goed te laten verlopen, krijgen leerkrachten opleidingsworkshops. Zo krijgen leerkrachten ook een kritische houding tegenover minder inclusieve tekstboeken en leermiddelen.

Evenementen

Scholen moeten evenementen zoals Pride Month of de Internationale Dag tegen homofobie, bifobie en transfobie aanbieden aan hun leerlingen voor meer zichtbaarheid.

Denk je dat zulke regels ook nodig zijn op jouw school? Stel zelf een charter op en leg het voor aan de studentenraad.

Door Pauline De Mulder & Antje De Visscher

Comments are closed.