all jokes aside

All jokes aside

LGBT+- vertegenwoordiging in series, het blijft een werkpunt. Hoewel verschillende series enorm inzetten op queer representation, lopen andere weer achter. Hier geven we een paar voorbeelden van series die goed bezig zijn en andere die… nog werk hebben, vooral wat grappen betreft. Opgelet: spoilers!

GOEDE GRAPPEN

 Derry Girls 

“We don’t need a Chinese person; we’ve got a lesbian”

In de Britse comedy komt Claire uit als lesbisch. Een nieuwe student, Mae, heeft Aziatische roots. De Derry Girls willen diverser zijn om ‘cool’ te lijken en daar gebruiken ze Mae voor. Mae gebruikt dan Claire als gay best friend. Een perfecte parodie op tokenisme, een oppervlakkige inspanning om inclusief te zijn.

 Community

“Bitches is gay talk for friends”

Community is een sitcom vol stereotypes. Pierce is de oude man. In elke aflevering maakt hij een gay-joke. Later wordt hij per ongeluk een gay icon. In de serie werd er vooral gelachen met de ouderwetse gedachten van Pierce.

 The Good Place

“Is it just me or is Janet a straight-up hottie right now?”

De biseksuele Eleanor houdt zichzelf nooit tegen om haar aantrekking tot vrouwen te onderdrukken. Zelfs in levensbedreigende situaties, denkt ze aan ‘straight-up hotties’.

SLECHTE GRAPPEN

 Sex and the City

“I think it’s just a layover on the way to Gaytown”

Hoofdrolspeelster Sarah Jessica Parker gaf al toe dat Sex and the City gefaald heeft op vlak van LGBT+ en ze heeft groot gelijk. Ze geven queer mensen heel stereotiep weer en er was sprake van bifobie. In één van de afleveringen wordt duidelijk dat Carrie denkt dat biseksualiteit helemaal niet bestaat.

 Friends

“Are you gay!?”

Er is heel weinig representatie in Friends. En als er al gehint wordt naar een LGBT+- personage, wordt ermee gespot. In seizoen 9 aflevering 6 (The One With the Male Nanny) suggereert Ross zelfs dat een mannelijke nanny homo is.

 How I Met Your Mother

“Who’s hot and who’s Scott” 

Ook in How I met your mother is er geen representatie. Ook worden vaak grappen gemaakt ten koste van LGBT+. Zo speelt de groep een spel, “Who’s hot and who’s Scott?”, waar ze raden wie de transvrouw is in een groep vrouwen.

Door Thomas Hendriks en Silke Haentjens

Comments are closed.