“Mensen blijven bombarderen met informatie”

De ambassadeurs van PAARS geloven in dialoog

Woordvoerders van Wel Jong, Niet Hetero! Senne Misplon, Jitske Van de Veire en Uwi Van Hauwermeiren zetten als ‘ambassadeur’ mee hun schouders onder de campagne PAARS. De maatschappij staat dan wel meer open tegenover de LGBT+-gemeenschap, toch is er nog werk aan de winkel, zeggen ze alle drie. 

Waarom ben je ambassadeur van PAARS? 

Senne: “We leven helaas in een tijd waarin holebi- en transfobie nog bestaat, ook op de schoolbanken. Een school moet jongeren de kans geven om openlijk respect te tonen voor holebi- en trans personen. Daarom is PAARS, ook vandaag nog, belangrijk.”

Jitske: “Als openlijk lesbische jonge vrouw in de media vind ik het belangrijk om voor LGBT+ op te komen. Op school vormde mijn geaardheid al een deel van mijn identiteit, en ik had het geluk dat dat heel erg aanvaard werd. Omdat we er openlijk over konden praten, voelde ik me veilig op de plek waar ik zoveel uren spendeerde.”

Uwi: “Ook niet-hetero en/of trans jongeren moeten op school gewoon zichzelf kunnen zijn. Hoewel ik zelf nooit echt in de kast zat, voelde het super om op school te kunnen zeggen dat ik niet hetero was.”

Wat is het belang van de omgeving voor mensen die LGBT+ zijn?

Uwi: “‘Gelukkig zijn’ na je coming-out ligt niet enkel in de handen van de persoon die uit de kast komt, maar ook bij de omgeving. LGBT+-personen kunnen makkelijker aan hun zelfacceptatie werken, als anderen bevestigen dat ze oké zijn zoals ze zijn.”

Jitske: “Uiteindelijk komt alles neer op jezelf, maar het is heel fijn om steun te krijgen van de mensen die je graag ziet. Dat toont dat je geen rariteit bent, maar een persoon die erbij hoort, los van wie je graag ziet, los van gender, los van seksualiteit.”

Senne: “Als mensen die jij graag ziet je aanvaarden, voelt het veiliger om jezelf te zijn. Wanneer jongeren het moeilijk hebben met zichzelf te ontdekken of te maken krijgen met holebi- of transfobie, kan steun van de omgeving een meerwaarde hebben.”

Merk je een evolutie in de houding tegenover de LGBT+-gemeenschap?

Uwi: “Media zetten aardig in op de zichtbaarheid van de letters L en G, maar helaas blijft bi zijn sterk onderbelicht. Daardoor blijven hardnekkige vooroordelen overeind. Hetzelfde geldt voor trans zijn. En dan heb ik het nog niet gehad over non-binair zijn, over aseksualiteit en polyamoreus zijn. Hoe meer erover gepraat wordt, hoe beter mensen het begrijpen en hoe positiever ze er tegenover staan. We moeten er dus zeker blijven over te praten.” 

Senne: “Als mensen niet geconfronteerd worden met een mening die verschilt van die van hen, zal er weinig veranderen. Ik geloof in de kracht van dialoog en educatie. Zo kunnen we correcte informatie over gender en seksualiteit bijbrengen.”

Jitske: “Er is veel meer informatie te vinden dan toen ik tiener was, maar we zijn er nog niet. Ik merk nog steeds veel onbegrip en bijna angst voor het onbekende. We moeten het grote publiek eerst bombarderen met informatie, en veel tijd in dialoog steken. Dan zal er begrip en aanvaarding komen.”

Door Jana Huysmans en Jolien Engelen

Comments are closed.