Julie Van Gerven, site

Paars: een teken van solidariteit en verdraagzaamheid

De campagne Paars ligt leerkracht Julie Van Gerven van het Gentse Atheneum Voskenslaan nauw aan het hart. “Het is een open project waarin jongeren solidair zijn met elkaar en er een veilig klimaat gecreëerd wordt voor de LGBT+ community.”

Van Gerven geeft al acht jaar les in niet-confessionele zedenleer. Binnen de lessen is er dus ruimte voor verschillende aspecten van identiteit. “De PAARS-campagne past perfect binnen alle lessen levensbeschouwing. Ik probeerde het thema dus ook al aan te halen nog voor ik PAARS kende.”

Genderkoekje

Zo gebruikt de lerares het genderkoekje, een visuele manier om alle aspecten van identiteit aanbod te laten komen. “Ik probeer mijn leerlingen vooral duidelijk te maken dat identiteit varieert en dat iemand zich niet op een bepaalde manier moet gedragen omdat hij of zij gay is.”

Een veilige plek voor iedereen

Eenmaal ze PAARS leerde kennen op de Scholen Da Vinci in Sint-Niklaas besloot Julie om zich er de volle 100 % achter te zetten. Vier jaar organiseerde ze, samen met andere collega’s, de campagne in Sint-Niklaas. Toen ze op een school in Gent ging gaan werken aarzelde de lerares niet om de campagne ook daar te lanceren. “Zolang er geweld is tegen de LGBT+ community is er nood aan PAARS. Want als iedereen op PAARSdag de kleur paars draagt dan creëren we een veilige plek voor iedereen.”

“Door paars te dragen creëren we een veilig klimaat voor de LGBT+ community”

KA Voskenslaan in Gent was meteen overtuigd om deel te nemen aan het project. Toch was er een klein probleem. De stad Gent subsidieert de campagne momenteel nog niet. “Dat vind ik raar, Gent is zo’n progressieve stad dan zou je denken dat ze zich zeker willen associëren met een project zoals PAARS. Gelukkig kon onze school een budget vrijmaken zodanig dat we alsnog campagne konden voeren.”

Van regenboogijsjes tot een regenbooggang

Alle leerkrachten levensbeschouwing werkten samen om het onderwerp LGBT+ bespreekbaar te maken. Op die manier wisten de kinderen wat er die dag allemaal voor leuks op het programma stond. “We hebben de dag zelf regenboogijsjes verkocht tijdens de speeltijden. Met die opbrengst konden we dan paarse doeken kopen om onze mascotte, de vos aan te kleden. De gangen waren versierd met posters en aan de schoolpoort deelden leerlingen bandjes en plaktattoos uit. Het was tof om op het einde van de dag de hele school in het thema PAARS te zien.”

foto: Julie Van Gerven

De campagne heeft een permanente stempel gedrukt: een ‘regenbooggang’. Een regenboog siert de muur van de gang van de levensbeschouwelijke vakken. Op die manier is het gedurende het volledige jaar een beetje PAARSdag.

Door Manon Van Hauwaert

Comments are closed.