2JOUB_Kaat_Geerts_Beroep2

“Ik kreeg meer aanbiedingen omdat ik zo zeldzaam was”

Nathalie (24) werkt als IT-er

In het weekend zit ze graag in de zetel met haar vriend of geniet ze van een film in de cinema. Tijdens de week  ruilt ze haar zetel in voor een bureaustoel en computer. Nathalie werkt al anderhalf jaar als softwareontwikkelaar bij Smart IT Systems. “Ik ben altijd graag bezig geweest met computers. Het was voor mij dus een logische stap om daar iets mee te gaan doen.” 

Tijdens haar opleiding ontdekte ze dat programmeren iets voor haar was. Daarom besloot Nathalie zich erin te verdiepen. “Uiteindelijk heb ik gekozen voor een job als  softwareontwikkelaar. Het is een gevarieerde job met veel groeimogelijkheden.” Zo werken Nathalie en haar collega’s momenteel aan applicaties voor bedrijven in de farmaceutische sector. “Van websites lay-outen tot het beheren van de database, we doen het allemaal.”

Girl Power

“IT-er is en blijft een knelpuntberoep” zegt Nathalie. Dat werd haar meteen duidelijk toen ze ging solliciteren. “Bij al mijn ex-medestudenten stroomden de aanbiedingen binnen. Voor mij duurde het allemaal wat langer.” 

Eenmaal Nathalie aanbiedingen kreeg merkte ze al snel een verschil tussen mannen en vrouwen, maar dan wel in de omgekeerde richting. “De IT sector is een mannenwereld dus kreeg ik als vrouw veel meer aanbiedingen omdat ik ‘zeldzaam’ was. Dat toont aan dat we in elk beroep altijd meer girlpower kunnen gebruiken.”

Gezond verstand en interesse 


Nathalie is de enige vrouw bij Smart IT Systems die in het development team werkt. “Er werken wel nog andere vrouwen maar zij hebben een andere functie” zegt Nathalie. “Als ik aan het stereotype denk is een IT-er een man. Daarom reageren mensen soms verbaasd als ik vertel dat ik een softwareontwikkelaar ben.”

Toch snapt ze niet waarom er zo weinig vrouwen haar job uitoefenen. Volgens Nathalie zijn gezond verstand en interesse de belangrijkste dingen die je moet hebben om programmeur te worden. “Vrouw zijn heeft dus zeker geen nadeel” 

Door Kaat Geerts

Comments are closed.