Finalist Mister Gay Belgium: “We moeten werken aan sociale aanvaarding”

Mister Gay Belgium

In juni 2019 schitterende Matthias De Roover (26) op het podium als de nieuwe Mister Gay Belgium. Toen hij zich op zijn achttiende outte, was hij vooral bang voor de negatieve reacties van zijn ouders en de ploeggenoten in zijn club, maar zijn ervaringen maakten hem vooral zelfzekerder. 

“Ik was het bangst voor de reactie van mijn ploeggenoten. Zij kwamen nauwelijks in contact met homoseksualiteit. En bij een coming-out ben je sowieso onzeker omdat mensen vaak bang zijn en allergisch aan verandering. Uiteindelijk reageerde iedereen in mijn omgeving enorm positief en besefte ik dat ik veel eerder uit de kast had moeten komen.

In het begin was ik vooral op zoek naar wie ik was. Toen ik 100% zeker was van mijn geaardheid schreef ik een brief aan mijn ouders en vertrok voor een week naar het kot van een vriend. Op die manier kon ik alles wat laten inzinken. ”

Het positieve in de negativiteit zoeken

“Dit is mijn boodschap aan alle jongeren die moeilijkheden kennen bij hun coming-out: probeer de negatieve elementen om te zetten naar positieve verhalen. Natuurlijk moet de omgeving van die jongeren ook meehelpen door de werken aan de sociale aanvaarding. Zelfs in België waar de wetgeving rond LGBT+ best goed is, groeit de bevolking niet altijd mee met de regels. Ouders moeten hun kinderen van jongs af aan sensibiliseren, zodat ze het gewoon worden. Want wat maakt het uit hoe iemand zich identificeert of hoe die eruit ziet?”

Door Seppe Frans

Comments are closed.