“Elke kleine verandering is een stap vooruit naar een veiligere plaats voor de queer-community”

safe(r) space
© Kei Sendak // Michiel De Vijver

Safe(r) Space: waar respect, begrip en veiligheid de hoofdrol spelen

Tilke identificeert zich als queer, en ondervond daardoor de pijn van een homofobe omgeving aan den lijve. Daarom schreef ze in 2019 het Safe(r) Space Manifesto. Met haar Manifesto wil ze de wereld voor de queer-community een mooiere, maar vooral veiligere plek maken. 

“Een Safe(r) Space is een plaats waar iemand volledig zichzelf kan zijn, zonder zich onveilig te voelen of te schamen. Het concept overschrijdt meer dan enkel seksualiteit en gaat over elke minderheidsgroep in de samenleving. De naam ‘Safe(r) Space’ in plaats van ‘Safe Space’ hebben we daarbij heel bewust gekozen. De definitie van ‘veilig’ voor de ene persoon is niet per se ‘veilig’ voor de ander.

Queer is voor ons een heel ruim begrip. Het is alles wat de samenleving als vreemd, abnormaal en gevaarlijk beschouwt. Queer gaat niet enkel over seksualiteit, geslacht en gender, maar over zoveel meer. In feite is het een totale afwijzing van het regime van Normaal.”

Het idee van een Safe(r) Space leefde al langer binnen de queer-community, maar het had nog geen eigen platform. “Ongeveer een jaar geleden merkten we dat er veel meer nood was aan die Safe(r) Spaces, en ontstond het idee om het Manifesto te schrijven.”

Het Manifesto is een tekst, eerder theoretisch dus. Je zou het eerder kunnen omschrijven als een ideologie dan een puur praktisch gegeven. “Om het Manifesto om te zetten in de praktijk, werken we samen met organisaties en artiesten die achter deze ideologie staan.

Wanneer een organisatie interesse heeft, gaan we met hen samen zitten en kijken we of ze hun verantwoordelijkheden willen nemen, of ze dingen willen implementeren in hun werking, …  Als dat het geval is, ondertekenen ze het Manifesto. Op onze website kan je een lijst vinden met alle ondertekenende organisaties. Zo kunnen we een garantie bieden aan de mensen die echt op zoek zijn naar een Safe(r) Space.”

De ondertekenende organisaties maken bijvoorbeeld gebruik van gender inclusieve wc’s, omkleedruimtes, stickers met de gewenste voornaamwoorden, … Er zijn veel verschillende tools die organisaties kunnen gebruiken om een Safe(r) Space te creëren.

“Onlangs hebben we een pamflet geschreven met een aantal praktische tips. Zowel het pamflet als het Manifesto staat online, omdat we willen dat iedereen daar vrije toegang toe heeft. En organisaties die niet willen ondertekenen, kunnen er inspiratie opdoen. 

We checken regelmatig of de ondertekenende organisaties nog steeds doen wat ze zeggen te doen. Wanneer dat niet het geval is, spreken we hen daarover aan. Zolang we zien dat er goeie wil is,  een wil is om te groeien, en dat mensen ook hun verantwoordelijkheid willen nemen, is het goed voor ons. Wij beseffen dat niet alles meteen perfect kan zijn.”

Intussen bestaat ook het ‘Brave Space’ concept. In een Brave Space ligt de nadruk meer op discussies, gesprekken en het in vraag stellen van dingen. Je komt er mensen tegen die vertrouwd zijn met de LGBT+-community, maar evengoed nieuwe mensen die nog niet alles begrijpen. “We hebben niet zoals bij Safe(r) Space een lijst op onze website, maar we raden organisaties aan bij hun evenementen goed het onderscheid te maken tussen beide.

Voor ons is elke verandering, elke kleine stap die een organisatie maakt, een stap vooruit naar een veiligere plaats voor de queer-community. Ik denk dat ons doel vooral is om zoveel mogelijk stappen vooruit te zetten. Dat we ons minder en minder moeten schamen en onveilig moeten voelen om wie we zijn.”

Door Jolien Engelen

Comments are closed.