Don Bosco Haacht: leuke acties doorbreken het taboe

Maxim De Rouck en Katrien De Groot zijn twee leerkrachten van Don Bosco in Haacht. Ze begeleiden hun Gender and Sexuality Alliance (GSA) sinds september 2017. Beide leerkrachten passen in het LGBTQ+-plaatje en zijn heel open over hun geaardheid. Daardoor hebben ze een voorbeeldfunctie voor hun leerlingen.

Katrien De Groot startte 15 jaar geleden samen met een leerling de holebi-groep NotSoDifferent. Dat was een praatgroep voor mensen binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Voor de leerlingen stond lid worden van NotSoDifferent gelijk aan een coming-out. Dat was niet de bedoeling. Daarom werd die groep omgedoopt tot een GSA. Daar ligt de nadruk niet meer op geaardheid.

Instagram

De GSA is er om het gevoel van veiligheid van LGBTQ+-leerlingen op school te bewaken. De leden van de GSA organiseren acties om het thema bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Een cupcake-actie gaf het startschot. Wie 1 like op de facebookpagina scoorde, kreeg een regenboogcupcake. Dat maakte de groep bekend op school en een 30-tal leerlingen sloot zich aan.

Andere acties volgden. Op 11 oktober was het National Coming Out Day. Tijdens het eerste uur kregen alle leerlingen een powerpoint te zien die het thema nogmaals aankaartte.

#Rainbowyourselfie was de volgende in het rijtje. Iedere leerling werd uitgedaagd om een selfie met regenboogaccenten te posten op Instagram. In ruil daarvoor kregen ze een hotdog.

Posters met quotes en cijfermateriaal over LGBTQ+ sieren de school.

Door de GSA verdwijnen niet meteen alle problemen. Individuele gesprekken met de leerkrachten blijven heel belangrijk. Leerlingen die het moeilijk hebben met hun geaardheid delen dat niet graag met een grote groep.

Het is heel belangrijk dat de nadruk wordt gelegd op GAY en STRAIGHT. Iedereen is welkom bij de groep. In Don Bosco werd er zelfs door de micro omgeroepen wat het verschil is, want dat is niet altijd duidelijk.

Leuke dingen

Plezier en amusement staan bij de acties centraal. De GSA focust op het positieve. Door altijd naar de problematiek en de negatieve aspecten te kijken krijg je een geladen sfeer. Dat is echt niet de bedoeling. De GSA moet met leuke dingen geassocieerd worden om zo taboes te doorbreken.

Comments are closed.