“Een coming-out kan je voorbereiden, maar spontaan zijn is beter”

Wanneer is het juiste moment voor je coming-out? Bestaat dat trouwens, het ideale moment? Niel en Raoul vinden van niet.

“Vertel je verhaal eerlijk”

“6 jaar lang heb ik mijn gevoelens voor jongens verstopt. Het is een moeilijk proces waar je de ene na de andere leugen verkoopt. Zo had ik ooit een date met een jongen. Zijn naam was Philippe, maar omdat ik graag thuis wilde vertellen over mijn date veranderde ik zijn naam naar Fenya. Ik wilde heel graag eerlijk zijn en vertellen dat Fenya niet bestond, maar Philippe wel.”

“Ik besloot om alles te vertellen aan mijn beste vriendin. Ik had alles tot in de puntjes gepland: het moment, de plaats, de tekst,…. Tot ik op een zatte avond dacht dat het de juiste moment was om te vertellen tegen haar. Ik was ervan overtuigd dat ik het veel vroeger moest doen, en een spontane ingeving zorgde ervoor dat ik mijn geheim na 6 jaar kon vertellen.”

“Een coming-out kan je voorbereiden maar omstandigheden zorgen ervoor dat het altijd anders loopt. Het is de bedoeling om eerlijk je verhaal te vertellen, laat je hart spreken. Dat is beter dan een ingeoefend verhaal te vertellen.”

Niel (18), student orthopedagogie

“Ik had al 6 maanden een relatie voor ik uit de kast kwam bij mijn ouders”

“De eerste persoon aan wie ik het opbiechtte was een goede vriend van mij. Ik wist op voorhand wel dat die er geen punt van zou maken. Later, toen ik net een relatie had, heb ik het verteld tegen een paar andere vrienden. Tegen de rest van mijn klas niet, omdat ik het niet bepaald relevant vond. Ze wisten wel dat ik een relatie had, maar niet dat het met een jongen was. Op een dag vertelde ik het mijn moeder tijdens een wandeling door het park. Zij reageerde heel positief. Mijn moeder vertelde het tijdens mijn proclamatie aan mijn vader. In eerste instantie vond ik dat verschrikkelijk. Nu ben ik dankbaar, omdat ik het anders alsmaar was blijven uitstellen.  Ik heb nog een laatste tip voor jongeren in het middelbaar die nog in de kast zitten: kom pas uit de kast als je die behoefte hebt. Voel dus geen druk om het te zeggen!”

Raoul (20) student Informatica

Door: Seppe Frans en Ygaël Nys, AP Journalistiek

Comments are closed.