Dragqueens: “Meer dan extravagante outfits alleen”

Mannen met plateau-hakken, extreem uitgesproken make-up en een pruik om U tegen te zeggen. Millennials zijn gek op het fenomeen, en de dramatiek die daarbij komt kijken. De hoge kijkcijfers van het razendpopulaire programma Rupaul’s Drag Race is daar het ultieme bewijs van. Less isn’t more. Over-the-top is.

Ruben Vermeulen (20) staat er niet van te kijken dat Dragqueens zo populair zijn. De foutieve genderrollen die in onze preutse cultuur zitten ingebakken, zouden vroeg of laat toch vallen. “Ik geloof niet in het stereotiepe beeld van een man in kostuum en een vrouw met hakken. Meer en meer mensen zijn dapper genoeg om te doorbreken wat hen veel te lang is opgelegd en doen eindelijk wat ze echt willen. Waarom denk je dat duizenden tieners kijken naar mannen die zich opmaken en hoge hakken dragen en naar vrouwelijke sterren die op rode lopers verschijnen in een maatpak? Een persoonlijkheid is niet iets statisch dat je kan onderverdelen in hokjes.”

“Ik heb 14 jaar lang gedanst, dus dat optreden zit wel in mij. Alles wat excentriek is en eruit springt, trekt mijn aandacht. Toch heb ik heel lang gedacht dat ik mij moest inhouden voor anderen, om vreemde reacties te vermijden. Maar het laatste anderhalf jaar voel ik dat minder en minder. De bal is aan het rollen geraakt toen ik een foto had gepost van mezelf met plateau hakken. Daar kreeg ik zo veel positieve reacties op dat ik me begon af te vragen voor wie ik me anders voordeed. Ik veroordeel niemand, dus doe dat ook niet bij mij. Kijk gerust de andere kant op als het je niet aanstaat.”

“Toch draait het hele Dragqueen-gebeuren om meer dan slechts extravagante outfits en overdreven make-up. Het gaat om het doorbreken van taboes. Het heeft mij deels geholpen om van mezelf te houden. Ik ben trots op mezelf, om wat ik doe en wie ik ben. Ik denk dat dragqueens zo populair zijn omdat ze ingaan tegen regels waar we ons onbewust aan houden maar waar we eigenlijk niet eens achterstaan. Het leven zou maar saai zijn met al dat roze en blauw.”

Marie De Saedeleer, AP journalistiek

Comments are closed.