“Je bent pas een bepaald gender eens je je daarmee geïdentificeerd hebt”

De tijd dat gender enkel man of vrouw was, ligt ver achter ons. Zo ook voor Angie Van Cutsem, die als non-binary door het leven gaat. Ze identificeert zich noch als vrouw, noch als man, maar ook niet met alles er tussenin. Angie spreekt open over het gender, dat misschien net geen gender is.

“Ik ben een tijdje als genderfluïde door het leven gegaan, maar daar hingen verwachtingen aan vast. De ene dag hoor je je vrouw te voelen en de andere dag man, terwijl het bij mij vaak geen van beide is. Non-binary duwt me in geen enkel hokje. Het is een label dat net geen label is, maar vrijheid.”

En anderen dan?

“Een mens is voor mij iemand met een persoonlijkheid, een verhaal, doelen en ambities. Voor mij ben je pas een bepaald gender eens je je daarmee geïdentificeerd hebt. Ik zal er ook nooit van uitgaan dat iemand die er uitziet als een vrouw, ook daadwerkelijk een vrouw is. Het is niet fijn om foutief voor een bepaald gender aanzien te worden.”

Je ziet er toch uit als een vrouw?

“Ik verwacht namelijk dat mensen het zomaar merken of begrijpen, maar wel dat ze het aanvaarden eens ik het hen vertel. Niet iedereen hoeft het door te hebben, zolang dat de mensen die dicht bij me staan het weten is het ok.”

Seksualiteit?

“Hoe ik mezelf identificeer en tot wie ik mij aangetrokken voel, zijn twee volstrekt verschillende zaken. Ik ben, als je de definitie naleeft, gewoon hetero. Enkel als ik verliefd zou worden op een andere non-binary persoon, dan pas ben ik gay.”

Ergernis?

“Veel LGBTQ+ bars sluiten omwille van negatieve aandacht. Sommige mensen hopen er gewoon een freakshow aan te treffen: “Wow dat zijn dus homo’s/lesbiennes/transgenders/…!”. Zo hoeft het niet te gaan, maar voor het normaal wordt moeten we eerst allemaal meer open worden. Mensen zullen uiteindelijk wel naar elkaar toe groeien in aanvaarding, maar zulke dingen hebben tijd nodig.”

Door: Annelies Hart, AP journalistiek

Comments are closed.