“Ik heb over de jaren heen een positieve evolutie gezien in de tolerantie van de LGBTQ”

Henk Joppen (56) is leerkracht geschiedenis op het Koninklijk Atheneum van Mortsel. Zelf heeft hij nooit een probleem gehad met de geaardheid van mensen. Hij spreekt tevens over een positieve evolutie in het onderwijs wat betreft het tolereren van de LGBTQ.

“Vroeger was het een onderwerp die niet meteen ter sprake kwam, het was ook nog taboe. Maar nu en met leerlingen en jongeren van tegenwoordig is het heel gemakkelijk om openlijk erover te spreken.” Begint Joppen. Hij is in 1991 begonnen met lesgeven op het KAM (Koninklijk Atheneum Mortsel). “Ik heb een heel positieve evolutie gezien sinds ik hier ben begonnen. In de jaren ’90 sprak men nog van ‘vuile homo’. Nu kan je je dat haast niet meer inbeelden.”

De LGBTQ integreren in de lessen geschiedenis is moeilijk. “Je hebt natuurlijk belangrijke figuren in de geschiedenis die homo waren maar het is niet interessant om over hun geaardheid te spreken want dat maakt me ook niet uit wat ze waren.” Indien er toch in een van de klassen een opmerking wordt gemaakt gaat Joppen er wel op in. “ik probeer het onderwerp dan wel aan te kaarten met de zeggen dat de mening me niet bevalt. Maar echt debatten en discussies over de LGBTQ heb ik niet echt. Dat is meer voor de collega’s van gedragswetenschappen en levensbeschouwelijke vakken.”

Wat moet er nog gebeuren?

Erover spreken is altijd goed maar grappen maken of humor gebruiken vindt Joppen maar gevaarlijk. “Dat is een dunne draad zoals met racisme. Je moet ermee uitkijken dat het niet beledigend gaat worden.”

Volgens Joppen is er nog zeker een groot werkpunt in het middelbaar. “Als we op eindejaarsreis gaan of dergelijke dan is het altijd hetzelfde liedje dat de leerlingen niet met een homo op de kamer willen liggen. Ik vind dat not done.

Door: Jonathan Cieters, AP journalistiek

Comments are closed.