“Bij ons zijn holebi’s van allochtone afkomst veilig”

Shouf Shouf is een Antwerpse organisatie die al 10 jaar lang zorgt voor een veilige plek voor holebi’s met een migratieachtergrond. Ze proberen verschillende culturen dichter bij elkaar te brengen. Chi Kong Man zet zich als voorzitter al meer dan 8 jaar in voor holebi’s van verschillende afkomsten. Hij luistert, geeft advies, en zorgt voor een thuisgevoel.

“Veel allochtone holebi’s zijn nieuwsgierig en vinden het fijn om met andere allochtone holebi’s te kunnen praten. De laatste vier jaar zijn het vooral asielzoekers die langskomen. Die worden naar ons doorverwezen door asielcentra en het CAW Antwerpen. De meeste mensen die bij ons komen hebben ook niet zo veel geld, dus alles is gratis. Shouf Shouf is laagdrempelig, en dat is zeer belangrijk.”

“Die asielzoekers brengen ook echt horrorverhalen mee van in hun thuislanden. Heel veel Afrikaanse en Arabische holebi’s hebben het enorm zwaar gehad in hun thuisland en zijn ook daarom gevlucht. Als daar uitkomt dat ze holebi zijn, is het een doodvonnis tekenen. Ze worden in elkaar geslagen, uit hun dorp weggestuurd, gevangengenomen, vermoord, … Dat is heel triestig. Als je in een afgelegen dorp in Afrika woont en je wordt daar weggestuurd, dan ben je gewoon ten dode opgeschreven. Ze vrezen daar echt voor hun leven. Je kunt je dat niet voorstellen. Het enige dat ik kan doen is luisteren, en zeggen dat ze niks verkeerd doen.”

“Als je kijkt naar de rest van de wereld is België een van de meest tolerante landen. Maar ook hier in België worden allochtonen die holebi zijn nog steeds uitgestoten door hun familie. Veel minder dan vroeger natuurlijk, maar het gebeurt nog steeds. Erover praten is het beste. Ik raad allochtone holebi’s altijd aan om zich niet te outen voor hun familie. Het is het risico gewoon niet waard.”

“Tegenwoordig is Shouf Shouf kleinschalig. Als er tien mensen komen naar onze maandelijkse soirée is het al veel. Maar al zijn het slechts twee of drie mensen die komen, als ze zich goed voelen bij ons vind ik het de moeite. Daar draait het bij mij om. Het moet simpelweg een fijne, gezellige avond zijn.”

Door: Frédéric Clijmans, AP Journalistiek

Comments are closed.