“Niemand is 100% hetero”

Wanneer ik Loeka (17) vertel dat we het gaan hebben over haar coming-out verschijnt er een lach op haar gezicht. “Ik zal je eerst vertellen sinds wanneer ik weet dat ik biseksueel ben, want over mijn coming-out heb ik een grappig verhaal.”

“Het was ongeveer in het 3de middelbaar dat ik voelde dat ik niet enkel op jongens val, maar ook op meisjes. Eigenlijk had ik nooit het gevoel dat ik enkel op jongens viel, het idee van 100% hetero zijn vind ik belachelijk. Wanneer je iemand tegen komt en denkt: Dat is dé persoon, dan heeft geslacht weinig van belang. Ik kan nu verliefd zijn op een jongen, maar over 10 jaar kan ik een relatie hebben met een meisje.”

“Je bent toch niet zwanger?”

“Toen ik aan mijn mama vertelde dat ik biseksueel ben, reageerde ze zeer positief. Ik wist zeker dat ze er geen probleem van ging maken, maar toch had ik even tijd nodig om het haar te vertellen. Toen ik er eindelijk klaar voor was begon ik met “mama, ik moet je iets vertellen.” “Je bent toch niet zwanger”, panikeerde ze meteen. Ik stelde haar gerust en vertelde haar duidelijk dat ik zowel op mannen als op vrouwen val. Eindelijk kwam ik er voor uit dat ik niet lesbisch of hetero ben, maar biseksueel.”

“Ik besef dat mijn coming-out veel beter is gegaan dan bij andere mensen. Zowel mijn mama als mijn vrienden reageerde positief. Tegen mijn vrienden vertellen was het makkelijkste, zij hadden het al veel langer door. De jeugd nu gaat er gewoon beter mee om dan vroeger. Iedereen is er nu ook veel opener over. Alleen vind ik dat de oudere generatie zich meer moet openstellen. Liefde heeft niets te maken met geslacht, maar met gevoelens en met het hart.”

Endrik Van Cutsem, AP journalistiek

Comments are closed.