Jodendom: nog te veel ‘of’ en te weinig ‘en’

Nadav is Joods én gay

Nadav Shwartz is 37 jaar, homoseksueel én joods-orthodox. En ja hoor, die twee kunnen prima gecombineerd worden. “Geef ik minder om mijn geloof omdat ik op mannen val in plaats van op vrouwen? Helemaal niet, de twee staan los van elkaar. Nog te veel homo’s denken dat ze hun religie moeten opgeven wanneer ze uit de kast komen. Die conservatieve gedachte moet eruit.” Modern-orthodox, zo omschrijft Nadav zichzelf het liefst.

Geloof in gevaar?

“In mijn land, Israël, zijn er nog te veel homo’s en lesbiennes die hun seksuele voorkeur verstoppen voor de buitenwereld. Ze hechten veel belang aan religieuze tradities. Eerlijk zijn over wie ze écht zijn zou hun geloof in gevaar kunnen brengen, omdat het dan moeilijker wordt om die tradities uit te voeren. Althans, dat is wat nog te veel mensen denken.

Ik probeer duidelijk te maken dat de twee in harmonie met elkaar kunnen samenleven.”

Iedereen verliefd

“In het Jodendom zijn de tradities die bij het geloof komen kijken vaak het probleem. Er wordt heel veel belang gehecht aan eeuwenoude gewoontes, zoals het stichten van een gezin. Mensen met een andere geaardheid denken dat ze hun omgeving  zullen teleurstellen, omdat ze niet voldoen aan het perfecte plaatje. Dat stigma moeten we doorbreken. Toen ik uit de kast kwam, waren mijn ouders enorm trots op mij. Ik hoor het mama nog steeds zeggen, ‘Nadav is de wereld aan het verbeteren!’ Als mijn orthodoxe joodse moeder het begrijpt, waar wacht de rest dan nog op?”

Door: Marie De Saedeleer, AP journalistiek

Comments are closed.