Hiphop omarmt LGBTQ+

Hiphop is vandaag het grootste muziekgenre. Artiesten als Kendrick Lamar, Drake en Travis Scott zijn vaste waarden in de Amerikaanse hitlijsten. De relatie tussen hiphop en LGBTQ+ verliep lang stroef, maar er is beterschap.

Andere genres hebben niet zo’n problematische relatie met de LGBTQ+ gemeenschap. Hiphop is echter een genre waarin ‘echte mannelijkheid’ en ‘stoerdoenerij’ belangrijk zijn voor velen, en voor homoseksualiteit is er dan weinig plaats. In veel nummers wordt er op los gescholden met ‘faggot’. Vooral Eminem lokte doorheen zijn carrière heel wat controverse uit met homofobe teksten. Maar dat hij homofoob is, ontkent hij steevast.

Frank Ocean: de katalysator voor verandering

In 2012 is er plots een teken dat er plaats is voor de gay community. Frank Ocean, vooral bekend als lid van hiphopcollectief Odd Future, komt uit de kast. Rond 2012 was er meer steun voor de LGBTQ+ gemeenschap dan vroeger en Frank was zeker niet de eerste hiphopartiest die zich outte. Maar Frank bracht in datzelfde jaar zijn album Channel Orange uit, dat unaniem geprezen werd. Frank was on top of the world en niemand van zijn statuut had eerder zo’n statement gemaakt. In hun lyrics namen de mannen van Odd Future homo’s zwaar onder vuur; dat iemand uit die groep uit de kast kwam, was dus dubbel zo bijzonder.

De weg open

Frank Ocean de directe aanleiding noemen voor de vele andere rappers die nu uit de kast komen, zou wat simplistisch zijn. Maar ze zijn nu wel met velen. Rond de geaardheid van Tyler, The Creator (ja, ook van het ‘homofobe’ Odd Future) stak er heel wat discussie op toen zijn album Flower Boy uitkwam. Veel lyrics tonen dat Tyler al heel lang weet dat hij homoseksueel is, maar het ontbreken van Tyler’s bevestiging doet fans nog altijd discussiëren over zijn geaardheid.

Nog een opmerkelijk figuur is Kevin Abstract, de facto leider van de revolutionaire hiphopgroep/boyband Brockhampton. Hoewel hij zeker niet de eerste openlijke homoseksuele rapper is, is zijn geaardheid wel heel vaak het thema in zijn nummers. Teksten als “Heath Ledger with some dreads / I just gave my n**** head” hebben vele wenkbrauwen doen fronsen bij fans.

Hoewel hiphop nog niet zo tolerant is voor de LGBTQ+ gemeenschap, is er toch duidelijk een evolutie. Wie weet, hoeveel rappers er de komende jaren nog uit de kast komen…

Door: Matan Grouper, AP journalistiek

Comments are closed.