“Help! Mijn kind is geen hetero”

“Janet”.  Dat woord hebben mijn man en ik in de loop der jaren wel eens gebruikt, als er een homo op tv kwam, of gewoon als we het hadden over iemand die homo was. Nog niet eens slecht bedoeld, maar toch wat lacherig en met een lichte spot.

Intussen zat onze puberzoon, die nog in de knoop lag met zichzelf, stil naast ons in de zetel. Niet te verwonderen dus dat het vijf jaar heeft geduurd vooraleer hij de moed vond om uit de kast te komen.

Wikken en wegen

Homohaters zijn we nooit geweest, maar door respectloos over LGBT+ mensen te spreken, hou je mee een negatief beeld in stand van iedereen die niet hetero is. Ook maak je het als ouder extra moeilijk voor je kinderen: je hetero-kind neemt je negatief woordgebruik over en je holebi-kind voelt zich niet aanvaard zoals het is.

Nu ben ik de grootste voorvechter voor gelijke rechten en kansen voor LGBT+ personen. Het woord ‘janet’ gebruik ik nooit meer. Laat ons respectvol met elkaar omgaan en onze woorden wikken en wegen, want ze hebben veel meer effect op iemand dan je denkt.

Trotse Ouders

In Antwerpen bestaat er een vereniging voor ouders van holebi’s, die ‘Trotse Ouders’ heet. Ik ben daar een van de medestichters van. Elke ouder die eens over zijn holebi-kind wil komen babbelen is welkom, en tegelijkertijd proberen we samen na te denken over hoe we holebi-kinderen en hun ouders het best kunnen ondersteunen.

Petra

www.trotseouders.be

Comments are closed.