“Een hotdog voor een regenboog”

Don Bosco in Haacht brengt al jaren gay en straight samen.

Een leerkracht moet het goede voorbeeld geven, toch? Maxim De Rouck en Katrien De Groot, leerkracht en LGBTQ+, doen dat al jaren in Don Bosco in Haacht. Sinds 2017 begeleiden ze er een Gender and Sexuality Alliance, kortweg GSA. “Dankzij zo’n GSA weten leerlingen dat ze niet alleen staan.”

Katrien De Groot:  Vijftien jaar geleden startte ik met een leerling de holebi-groep NotSoDifferent op, een praatgroep voor mensen binnen de LGBTQ+ gemeenschap. Jammer genoeg stond  voor de leerlingen lid worden van NotSoDifferent gelijk aan een coming-out. Dat was niet de bedoeling. Daarom doopten we die groep vorig jaar om tot een GSA, een Gender and Sexuality Alliance.

Wat doet een GSA?

Katrien De Groot: De GSA is er om de veiligheid van LGBTQ+ leerlingen op school te bewaken. De leden van de GSA organiseren acties om het het taboe te doorbreken.

Een cupcake-actie was het startschot. Voor één like op de facebookpagina kreeg een leerling een regenboogcupcake. Zo werd de groep bekend, en een dertigtal leerlingen sloot zich aan. We versierden de school met posters met quotes en cijfermateriaal over de LGBTQ+ community.

Maxim De Rouck: We organiseerden ook andere acties. Op 11 oktober was het National Coming Out Day. Alle leerlingen kregen een powerpoint over het thema te zien.

De volgende actie was #Rainbowyourselfie. Elke leerling werd uitgedaagd om een selfie met regenboogaccenten te posten op Instagram. In ruil daarvoor kregen ze een hotdog.

Wat willen jullie met de GSA bereiken?

Maxim De Rouck: Plezier en amusement staan bij de acties centraal. De GSA focust op het positieve. Door altijd naar de problematiek en de negatieve aspecten te kijken, krijg je een geladen sfeer. Dat is niet de bedoeling. De GSA moet met leuke dingen geassocieerd worden.

Is jullie school nu een veilige haven voor de LGBTQ+ leerlingen?

Katrien De Groot: Door de GSA verdwijnen niet meteen alle problemen. Individuele gesprekken met de leerkrachten blijven heel belangrijk. Leerlingen die het moeilijk hebben met hun geaardheid delen dat niet graag met een grote groep. Dankzij de GSA weten de leerlingen dat ze niet alleen staan. Het onderwerp leeft hier, ‘men is ermee bezig’.

Kan iedereen bij de groep komen?

Katrien De Groot: Iedereen is welkom bij de groep. We riepen indertijd door de luidsprekers om wat het verschil is tussen gay en straight want dat is niet altijd duidelijk. We leggen de drempel zo laag mogelijk zodat iedereen bij de groep kan komen.

Door: Ilene Bellens en Ann Laenen, AP journalistiek

Comments are closed.