Als ‘Amber en Leentje’ plots ‘Maarten en Leentje’ worden

Toen Maarten en Leentje elkaar op Tinder leerden kennen, heette Maarten nog Amber. Het was meteen raak en een maand later waren ze een koppel. “De geslachtsoperatie wordt de kers op de taart.”

Leentje, was het moeilijk om afscheid te nemen van Amber?

Leentje: Niet echt. Maarten heeft een soort doopfeestje georganiseerd waarop de naamsverandering officieel werd. Vanaf dat moment was het Maarten en niet meer Amber. Dat was voor iedereen makkelijk en duidelijk. De transitie is vanzelf, als in een flow gegaan. Pas achteraf besef je: ‘wow, je bent daar helemaal door geweest.’

Hoe hebben jullie de verandering ervaren?

Maarten: Toen we pas samen waren, voelde ik me soms lastig omdat ik niet in het juiste lichaam zat.  Als we gingen winkelen samen of we kwamen ergens binnen…

Leentje: Ja, inderdaad, “dag dames”.

Maarten: Dat was echt super ambetant. Ook als we met vakantie in een hotel moesten inchecken met onze naam. Ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij. Nu is dat helemaal geen probleem meer. Niemand ziet er nog iets van.

Sinds mijn stem gedaald is, en na mijn borstoperatie voel ik me een echte man en ga ik altijd naar de jongenstoiletten.

Leentje: De eerste keer was in Disneyland toch? Ik zei toen: “Doe dat gewoon, je kent hier toch niemand.”

Ben je blij dat je Leentje hebt leren kennen voor het proces van de geslachtsverandering?

Maarten : Ja, sowieso wel. Voor mij is dat zeker een opluchting. Ten eerste heb ik veel steun gehad aan Leentje. Ze is mee naar alle afspraken in Gent gegaan. Ten tweede, iemand nieuw leren kennen in mijn situatie is niet gemakkelijk. Ik hoor dat vooral via vrienden. Uiteindelijk hebben veel mensen respect voor onze situatie maar ze willen er ook niet te dicht bij komen. Het schrikt wel af omdat het iets is dat weinig mensen kennen.

Hoe lang duurt het proces nog?

Maarten: Over drie jaar kan mijn laatste operatie, de geslachtsoperatie pas gebeuren. Dat zijn echt heel lange wachtlijsten. Voor de operatie heb ik wel stress door alle complicaties. Ik heb al van mensen gehoord dat ze na de borstoperatie stoppen. Ik snap dat wel maar ik wil echt doorgaan.

Leentje: Ja, anders blijf je er ook aan herinnerd worden. Maarten: Ja, inderdaad. Ik heb er zeker stress voor maar het is gezonde stress. Het zal de kers op de taart zijn.

Comments are closed.